Бежанците в Германия – приветствани чрез спорт

Броят на бежанците, пристигащи в Германия продължава да нараства ежедневно и достигна 800,000 до края на 2015. Гарантиране на интеграционните процеси, както и гладката и бърза адаптация са от съществено значение за германското общество. „Волкшошуле Берлин” е образователен център за възрастни, в който много от бежанците изучават немски език в партньорство със спортен клуб „Бомани Берлин”. Двете организации решават да организират спортно събитие за бежанците в Берлин, за да им помогнат да се чувстват добре дошли в града. Те организират футболен турнир, в който бежанци от шест различни страни се състезаваха за Купата на Добрата надежда. Турнирът се проведе в Шарлотенбург и в рамките на един уикенд включи общо шест отбора от Египет, Сирия, Еритрея, Афганистан, Германия и Албания.

ad51de16b04f9242d78febb7069056ff

Германските футболни отбори също допринасят за справяне с бежанската криза, пред която в момента е изправена Европа. Двата най-големи футболни отбора на Германия – Байерн Мюнхен и Борусия Дортмунд се включиха веднага. Байерн Мюнхен наскоро дари 1 милион евро на благотворителни организации, които помагат на бежанци в Германия, а също покани малки деца – бежанци, които придружиха играчите в началото на мача. Двата отбора имат амбицията да създадат тренировъчен лагер, в който да се осигурява на нуждаещите се храна, уроци по немски за деца, както и възможности за физическа активност и спорт, чрез които за да се улесни процесът на интеграция.

Борусия Дортмунд също участва в различни проекти, включително покани 200 бежанци да гледат мач на стадиона си. Клубът излезе с декларация, удостоверяваща, че Германия се нуждае от имигранти, за да подкрепи икономиката си. Фенове и на двата отбора също са показали подкрепа на бежанците с плакати по време на мачове “Бежанците са добре дошли”. Други по-малки отбори като Майнц също поканиха редица бежанци на мачовете си.

Спортът е чудесен метод, чрез който бежанците могат да се чувстват добре дошли и част от обществото, това е чудесен начин за сближаване на хората, които може би са от много различни среди, но могат да споделят общ интерес заедно.

cc9ab579849f48beb13504d6734e6d27.jpg

Източник:    тук

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s