“Повече от всичко, сред нас”

Спортна лига за интеграция на имигрантите – ВАЛЕНСИЯ.

Валенсия разполага с прекрасен общински парк разположен на мястото, което някога е било канала Турия построен, за да отклони от курса си реката след наводнението от 1957 г. Общественото пространство има няколко игрища за футбол, които са общинска собственост. Повечето от времетоза тяхната поддръжка отговарят пет спортни клуба, участващи в различни състезания, организирани от футболната федерация на Валенсия. През 2002 година, Асоциацията на еквадорски имигранти и Латиноамериканската сходна организация организират на този общински футболен комплекс “Копа Либертадорес Америка” – турнир на освободителите на Америка. Общо 32 мъжки футболни отбора вземат участие в турнира, който от тогава насам се нарича “Лигата на интеграцията”.

През 2004 към турнира се присъединяват участници и от Асоциацията на колумбийците, както и се отделя женска секция в турнира, в която взимат участие 14 отбора.  За четири години, Лигата отчита резултати от 113 участвали отбора, четири категории – мъже, жени, ветерани над 36 години, както и детска лига. Един от организаторите на лигата споделя: „Спортът кара хората да се срещнат. В моята страна, както в навсякъде съществува регионализъм и национализъм. Да, ние тук сме чужденци, но всички и навсякъде можем да бъдем чужденци, независимо дали имате или не чуждестранни документи… Да, лигата помага за Интеграцията ни: “спорта ни интегрира, и в обществото, в което сме, но най-вече, между нас самите.”

Към настоящия момент, съществуват няколко отбора, съставени от бежанци, които участват във Втора дивизия. Огранизаторите на лигата планират да обособят и Национална лига за Интеграция, която да се провежда във Валенсия, Мадрид, Барселона и Мурсия, като вече са започнали да правят контакт с мигрантските общности в тези региони.

Този пример ни дава възможност да осъзнаем, че необходимостта от спорт и сдружаване чрез спорт е базисна за всички националности. Но, ако този процес не е менториран от специалисти, интеграцията ще се случва само в рамките на тези общности, без да даде възможност те да се интегрират в обществото, в което живеят и се развиват.

Източник: тук

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s