Език и обучение – проект “Сафари”

Програмата за мултикултурна група за игра помага на майките и техните деца да се почувстват у дома си и да се подготвят за учебните дни.

300x200

Лутарсини и съпругът й идват от Шри ланка в Нова зеландия през 2010г. Двете им деца се раждат тук, но тя казва „Вкъщи е много трудно, грижите за децата са много тежки“.

Да напуснеш дома си, за да отидеш да работиш в друга страна е вълнуваща перспектива. В същото време обаче, може да бъде много обезсърчително – особено за семейства, които трябва да намерят своето място в един чужд за тях свят… в повечето случаи с твърде бегли познани по английски език.

Така, откриването на детската група за игра “Сафари” в Линфилд е голямо облекчение за Лутарсини. Групата прави преминаването в новото общество доста по-лесно. Тя споделя „Сафари ми помогна да намеря нови приятели, да общувам на английски. Автобусът идва да ни вземе, пълен с приятни хора. Следва час по английски, а децата си играят с играчки. Чувствам се много щастлива..“

Програмата “Сафари” осигурява неформална подкрепяща среда за майки мигранти и бежанци и техните деца. Сприятелявайки се чрез споделените си преживявания, те трупат знания и увереност да комуникират на английски език. Същевременно научават за ранното детско обучение и училищната дейност в Нова зеландия.

Последици в дългосрочен план

Проектът е един от петте управлявани от съвместното партньорство между Регионалната миграционна служба Оукланд и Общностна коалиция за бежанци Оукланд. Той е продукт на тяхната обща загриженост относно липсата на достъп и присъствие в ранно обучение на деца на мигранти и бежанци, както и потенциалните дългосрочни последици за тези деца и техните майки, в случай че не бъдат подпомогнати в подготовката за училище.

Робин Лангфорд – координатор, води програмата “Сафари” заедно с „асистент проекти“, доброволци и един шофьор. Тя казва, че “Сафари” подпомага семействата да преодолеят прегради като слабите познания по английски език и липсата на достъп до транспорт. Те предоставят уроци по английски за тези майки, както и други възможности за обучение, свързани с положителното родителство, развитието на децата, здравни семинари (уъркшопи) и най-вече възможност да създадат поле за своята изява.

“Сафари” се провежа три пъти седмично в Рекреационен и младежки център “Линфийлд” в централната част на Оукланд,  населена с разнообразно население. Участие взимат майки от десет различни вида културен произход. В игровите детски групи има записани 45 семейства с 57 активно участващи деца. Средно между 10  и 20 деца и 15 майки присъстват на всяка сесия.

Обстановката в игровите групи е базирана върху новозеландската програма за ранно обучение “Те Уайрики” (Te Whairiki) – работна рамка, предоставяща ранно обучение и развитие в социално-културен контекст. Тя поставя акцент върху познавателното партньорство между kaiako/ учители, родители и whanau/ семейства.

Дейности за подкрепа

Майки и деца взимат участие в най-различни занимания за обучение и игри, подпомагани от организации като Градска Арт Галерия Оукланд и местните библиотеки.

Програмата на галерията е редовна, с фокус върху изкуствата и е достъпна само за майки. Фасилитаторът Андреа Гаскин е разработила уъркшопи, чрез които участниците да разкриват идентичността си, с акцент върху езиковите компетенции, за да подпомогне работата на учителите по английски от програмата “Сафари”. Те също присъстват на уъркшопите за изкуство заедно с майките.

Денийс ван Кемпен, учителка по английски език, споделя, че жените, които участват в тези сесии, са винаги устремени и ентусиазирани да откриват какво им предстои да научат – „Те (майките) научават нова техника всеки път. За някои от тях, това е първият път, в който изразяват себе си чрез изкуство. Също така научават и английски език, тъй като арт учителят често ги кара да свързват описателните думи с картините и предметите около тях.“

Майките от “Сафари” биват запознавани и с агенции за подкрепа на родители, както и за здравни услуги. Програмата бе посетена през февруари от Дорийн Уейкфийлд, централен координатор на програмата за Домашно взаимодействие за родители и деца Оукланд. Тази програма в домашни условия подпомага родителите да бъдат активно ангажирани в процесът на обучение на техните 4 и 5 годишни деца. При нея, родителите и децата отделят по 15мин всеки ден, за да четат заедно книжки, да редят пъзели и да играят опознавателни игри, които да помогнат на децата им да бъдат успешни ученици в училище. Доста майки са нетърпеливи да се запишат, когато децата им могат да бъдат приети на 4 годишна възраст.

Успехът

В момента програмата “Сафари” работи на максималните си възможности, но би могла да бъде разширена ако бъде спонсорирана.

Майките-участнички говорят разпалено за многото начините, по които “Сафари” им е помогнала. Някои от тях дори са се възползвали от възможността да станат доброволци в програмата, домашни обучители, участвали са в курсове по английски език за напреднали, придобили са сертификат за ранно обучение на деца и за работа с храна. Освен това имат възможността и да се включат в проект за социални инициативи.

Поради големия успех на програмата, такава е направена и в Източен Месей, където също има преобладаващо население от мигранти. Докато в централната “Сафари” група обаче има доста голямо етническо разнообразие, в Източен Месей семействата са предимно от Бирма.

Как да направите програмата работеща извън рамките на Нова Зеландия:

  • гъвкавостта да работите с ограничени ресурси в мултикултурна среда е важна;
  • уверете се, че участващите майки напълно разбират желаните резултати от групите за игри;
  • елиминирайте пречки като липсата на транспорт и езикови умения, за да направите програмата достъпна;
  • възможностите и знанията на персонала са от изключително значение за максимизирането на научаваното от майките, както и за предоставянето на ефективни игрови групи за техните деца;
  • проучете общностните и образователни ресурси, достъпни във вашия район, с които бихте могли да захраните програмата и които да подпомагат имигрантски и бежански семейства;
  • забавните занимания подобряват общуването и езиковите умения на английски език, като същевременно подготвят майките и техните деца за училище;

Източник:тук

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s