Михаил Христов създава спортна академия за деца с увреждания

В момента тече регистрация на фондация “Михаил Христов”, която ще събира средства за този проект

– Каквото се искаше от мен го направих, покрих норматива, доволен съм от себе си, но просто изпратиха прекалено малко квоти. Мисля, че са около 6 за България. Това е знак от съдбата. Ако не е тази олимпиада, ще е следващата в Токио. Не го приемам толкова навътре. За всеки спортист е голям шок, но аз го преживях леко. Имам човек до себе си, който ми помогна много и ме извади бързо от дупката. Има и други неща, за които да мечтаем. Тренирам от 7 години професионално и мечтаех за този момент, но явно съдбата е решила, че не съм дорасъл”, философски отбеляза Михаил Христов по повод това, че най-вероятно няма да участва на параолимпийските игри в Рио де Жанейро през септември.

За първи път той разкри и намерението си да изгради спортен център за хора с увреждания, който да е насочен най-вече към деца.

– Олимпийското злато не е толкова важно за мен в момента, колкото това да направя тази спортна академия за деца с увреждания. Спортът е интеграция. Такива деца са по-затворени, но спортът ще ги накара да излязат от домовете си, както направих аз. В момента провеждаме много важни срещи. Вече тече и регистрацията на фондация “Михаил Христов”, която ще събира средства за този проект. Ще бъде в София. Имам подкрепата на много хора и мисля, че е време да се реализира такъв проект в България. Децата с увреждания не се различат по нищо от здравите. Спортът изгражда, създава контакти, вади ни от дупки и изгражда психиката. Помага за това да бъдеш пълноценен човек – каза Христов.

За осъществяването на идеята му помага неговата приятелка Ангелина, която е журналист и писател.

Михаил Христов създава спортна академия за деца с увреждания

Трикратният световен шампион на дълъг скок гостува на Гала в “На кафе” и разказа пред зрителите повече за живота си. Любопитно беше признанието му, че прекарвал голяма част от детството си на село Тодорово при своята баба Здравка. “Така беше до 12-ти клас, доста време прекарвах там с моите приятели. Имах страхотно детство, което си заслужаваше, и не бих го сменил за нищо”, сподели Мишо.

– Когато победих здрави атлети на едно състезание в София, разбрах, че имам неограничени възможности. Побеждавал съм ги и на дълъг скок. Това са моменти, които винаги ще помня. Тези победи са ми по-важни и от световните титли – допълни сърцатият спортист.

Георги Стоянов,pleven.utre.bg

Източник: тук

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s