„Градски пирати”: много повече от футбол

По време на магистърската си програма в Университета по мениджмънт на Антверпен, всеки от студентите следва да направи и един социален проект. Един от обучаващите се в магистърска степен решава да организира футболен турнир за „Градски пирати”. Разбира за инициативата от един от колегите си в университета, който е доброволец в него и започва да опознава този красив проект.

„Градски пирати” е футболен проект за социална промяна, който се реализира в четири квартала на Антверпен: Мерксем, Линкероевер, Лучбол и Деурне. Тези квартали са известни за много деца, които прекарват времето си след училище по улиците им. „Градски пирати” иска да помогне на тези деца. Този проект има за цел да предлага футбол за всички, независимо от възраст, цвят на кожата, произход или религьозни виждания. Но „Градски пирати” е много повече от футбол. Социалните треньорите посещават играчите в домовете им, помагат на родителите с някои проблеми, посещават училищата на играчите, а от две години помагат и с подготовката на домашните на децата. Осъзнавайки важността тези млади хора да получат образование, за да вземат бъдещето си в свои ръце, те работят целенасочено за постигане на положителен резултат. Или, да го кажем с техните думи: “Футболът е нашият двигател, социалната ангажираност е нашето гориво, а разнообразието е нашата сила.”

Студентите предлагат да направят консултации на ръководителите на проект „Градски пирати”, защото вярват в този проект и имат желание той да постигне максимален ефект. Те отбелязват, че е страхотно да се види как играчите се радват да бъдат заедно на футболния терен и как 200 доброволци работят за тяхното бъдеще. Играчите не се нуждаят от много – понякога са щастливи само с една топка и могат да играят в продължение на часове. Съществуват и много предизвикателства в този проект. Той се разраства много през последните години и към настоящия момент имат 1000 играчи от 80 различни националности. Студентите изготвят стратегия и спомагат за подобряване на тяхната комуникация и маркетинга на проекта, което от своя страна допринася за намиране на повече (финансови) партньори. Въпреки, че този проект има огромна полза за местното общество, той не е много известен в Антверпен и Белгия. Това е и мисията на студентите – да направят разпознаваема мисията и успеха на „Градски пирати”.

Източник: тук

Видео: тук

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s