Интеграция чрез спорт – Buntkicktgut

Спортът разбива всички езикови и културни бариери в Мюнхен, Германия.

Те все още не споделят общ език. Идват от различни култури и често, като нови имигранти, бежанци и лица, търсещи убежище са имали труден и изключително разнообразен житейски опит, но когато чуят съдийски сигнал и играта започне, всичко това изчезва.

“Футболът е единственото нещо, което те са знаели”, казва съинициаторът на “Buntkicktgut” и ръководител на проекта, Рудигер Хейд. “Именно защото, където цари тишина, футбол възможното средство за разбиране с останалите.”

“Buntkicktgut” (което се превежда като “цветен футбол”) е името на междукултурна улична футболна лига в Мюнхен. Тя е основана през 1996 г. от двама социални работници на център за бежанци, след като започват да използват уличен футбол (най-популярната дейност сред момчетата в дома), като средство за идентификация и интеграция. Днес програмата включва над 150 отбора, с около 1500 участници. Играчите са смесица от бежанци и младежи в неравностойно положение, всички от различни етноси. Участниците се включат в програмата през техните жилищни комплекси, дневни центрове, по предложение на социалните работници в училище или от просто чрез информация за лигата от приятел. Участниците варират от 8 до 21 години и включват както мъже, така и жени играчи. Футболната година е разделена на летен и зимен сезон и тренировки се провеждат до пет пъти седмично, както и през уикенда, на места из целия град. Две първенства се провеждат ежегодно.

Една от основните разлики между “Buntkickgut” и други спортни събития, е непрекъснатостта на лигата и честотата, с която те редовно обединяват различните отбори. Дълголетието на лигата, с играчи, които се движат от възрастова група във възрастова група е друг ключов елемент на това, което прави този проект успешрн. Лигата създава връзки между младите хора и персонала и помага на играчите да общуват и да откриват ценностната система на лигата. Когато нови отбори се присъединят, опитни участници им помагат да се научат правилата. Отборите са почти винаги съставени от играчи от разнородни културни общности.

Уличния футбол, за разлика от клубния футбол също е свързан с автономия, самостоятелна организация и самоопределение от младежите. Лигата насърчава отговорност от отборите да се регистрират сами и да се организират. За да се класират за първенството, един отбор трябва да има шест играчи и най-малко един треньор. Децата също са отговорни за организирането на техните униформи (тениски), измисляйки си име на отбора и терен за тренировки. Отборите също се ангажират да играят целогодишно и да присъстват на всички планирани срещи.

Една от основните цели на проекта е превенция на насилието. Проектът се концентрира силно върху мирното разрешаване на конфликти в рамките на междукултурен контекст (т.е. расистки предразсъдъци и междукултурно недоразумение). Участниците се обучават на мирни стратегии за разрешаване на конфликти, демократични преговори и идеята за индивидуално и групово участие.

За да подсилят тези идеи, играчите могат да се присъединят към Общинската Лига. Общинската Лига е демократична, съставена от представители на младежките отбори. Тя взима отношение, когато е даден червен картон на играчите за физически или вербални инциденти, или, ако играчите не изпълняват своите задължения (почистване след игра) или ако са направени промени в отбора по време на сезона. Привлекателността на лигата е толкова силна, че всички санкции се вземат много на сериозно от играчите.

Успех

Лигата предлага на играчите признание и уважение и засилва тяхното самочувствие. Връзката между членовете на персонала е основана на близост и приятелство. Ползите стигат и до публиката, като лигата събира тълпи местни граждани, които иначе биха се капсулирали в проблемите си в новата локация, а вместо това – те окуражават отбора си.

През 2000 г. проектът е получил признание от град Мюнхен и след това е бил признат през 2002 г. и от германския президент Йоханес Рау, когато печели първа награда за успешни проекти за интеграция. Успехът на Buntkicktgut е довел до идеята за разпространение и извън Германия. Подобни проекти са стартирани в Швейцария и Австрия и също се обмислят за стартиране от други градове в Европа. През 2006 Buntkicktgut стана наистина глобална инициатива, когато бе домакин на Международната Стрийтбол лига в Мюнхен. Над 56 отбора от цял свят участваха в събитието. Имаше отбори от Индия, Пакистан, САЩ, Полша, Бразилия, Великобритания, Китай, Камерун и много други. Успехът на събитието доведе до участието на маркетинг екипа от Световната купа, за да се увери, че следващия турнир ще е още по-голям и по-добре организиран.

Как да работи за вас:

* Екипните спортове могат да бъдат идеална среда за обединяване на различни групи от всички възрасти – разберете какви са наличните във вашите училища или програми. Има ли начин, те да станат по-достъпни за различни общности?

* Това не е само за играчите! Екипните спортове интегрират също зрителите – пробвайте местните отбори да играят в неутрални пространства, които насърчават хората от различни квартали да се обединят, да се смесят и да гледат заедно. Изграждането на мостове в и между кварталите също е много важно.

* Празнувайте всеки успех! Спортни екипи и други награди, които разказват една добра история и изграждат ценности в общността са добри варианти за местната спонсорска общност.

Източник: тук

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s