Играй честно!

on

“Екуитас” – Международен център за обучение по правата на човека.

montreal-photo-2-courtesy-of-equitas-300x224.jpg

Използвайки подхода на правата на човека, децата се учат на равенство и зачитане на многообразието. “Всички момичета със зелено на техните тениски отиват на Юпитер!”

“Сега, всеки с къдрава коса или който носи очила отива на Сатурн!”

След като биват дадени тези инструкции, групата от двадесет момчета и момичета на възраст межди 6 и 8 години се състезават между два конуса (единият белязан Юпитер, а другият Сатурн), които се помещават на около 20 метра един от друг.

montreal-photo-1-courtesy-of-equitas-300x200.jpg

След като в играта децата се забавляват и кръжат между конусите, Моник, съветник в лагера сяда с тях и отваря дискусия. Тя задава въпроси като: Дали някой от вас се оказа сам на планетата по време на игра? Затруднихте ли се на коя планета трябваше да отидете? Как се почувствахте, ако не бяхте на нито една планета? Какво направихте в такава ситуация, какво се случи?

Тази игра – “От Сатурн към Юпитер” е предназначена за насърчаване на разбирането за многообразието, като помага на децата да осъзнаят, че докато всички членове на група, са различни, те също имат много общи неща и са абсолютно равни по отношение на човешките им права. Това е само една от многото дейности, налични в “Играй честно!” – образователен инструментариум, разработен от “Екуитас”, канадска неправителствена организация, работеща за напредък на демокрацията, човешкото развитие, мир и социална справедливост чрез програми, базирани на припознаването на правата на човека.

С фокус върху бъдещето

Разработена в сътрудничество с община Монреал, програмата “Играй честно!” е предназначена за деца и младежи на възраст между 6-12 години и се използва в летни дневни лагери и в дейности след училище в няколко канадски общности. Програмата е разработена с повече от 60 игри и дейности за насърчаване на основните ценности на правата на човека за сътрудничество, уважение, справедливост, включване, зачитане на разнообразието, отговорност и приемане. Игрите и дейностите в “Играй честно!” служат като инструмент за ранна намеса, тъй като те помагат на децата да развиват позитивни и конструктивни отговори на конфликт. Инструментариумът включва и специфично обучение за съветници и учители, които са събирани в Монреал от цяла Канада, за да бъдат обучени да ползват методологията.

Методологията Играй честно!” първоначално е разработена от “Екуитас” като част от проект “Превенция на расизъм и дискриминация: Подготовка канадските деца да се включат в едно мултикултурно общество”, създадена съвместно с общински агенции и обществени организации. В проекта участват множество участници, които работят в неформални образователни програми за деца и младежи. Този подход за разбиране и прилагане на правата на човека е успешен, защото подчертава сходството сред децата, докато преподава уважение към различията. Този по същество справедлив и демократичен подход се харесва на децата, които имат вродено желание за справедливост и създава в тях ценностите и уменията, необходими, за да се спомогне за изграждане на едно по-сплотено и справедливо общество на бъдещето.

Успех

Според Фредерик Хареу, старши програмен директор на “Екуитас”, програмата е ефективна, защото тя занимава деца на ниво, което е подходящо за възрастта им, докато ги насърчава да споделят чувствата си по време на дискусии след играта. “Децата са станали много по-съзнателни за разлика и еднаквост и игрите подсилват основните ценности за правата на човека, които насърчават по-хармонично общество, където всеки е уважаван.”

Някои от най-често срещаните проблеми, с които се сблъскват децата включват прякорите, тормоз и расизъм, но Хареу вярва, че промяна е възможна. “В един квартал на Монреал, където се използва програмата”, отбелязва той, “е имало намаляване на физическа агресия след провеждането й за година сред 6-12 годишните”. Хареу споменава също, че използването на расистки обиди и отсъствията от училище също стават по-рядко срещани сред децата.

В Торонто, Дейвид Хейнс, ръководител на общинската организация за отдих в парковете, горско стопанство и градско устройство, също е убеден в достойнствата на програмата. В резултат на това той е доволен да види и голямата бройка деца, които програмата обхваща в Торонто – 5000. Миналата година програмата се реализира в 30 летни лагера в Торонто; а прогнозите за 2009 г. са определени за 100. И това не е всичко…

“До лятото на 2010 г., ние се надяваме да има програма, работеща във всички около 130 летни лагери в Торонто, в допълнение към някои програми, които провеждаме след училище,” обяснява Хейнс. “Това би бил един чудесен начин да се научат важни житейски уроци от децата и най-голямото предимство е, че това е направено чрез различни забавни игри, които децата обичат.”

“Играй честно!” успешно пътува и до други градове в Канада и в момента се използва от деца във Ванкувър, Торонто, Уинипег и Фредериктън, Монктон, Диеп, Ню Брънзуик. Лагер съветници във всички тези градове са потвърдили, че методологията “Играй честно!” е от голяма помощ, за да се засили уважението на децата едни към други. Те винаги отбелязват намаляване на вербалната злоупотреба, насилието и заплахите, както и значително подобрение на екипния дух и участието. До 2008 г., “Играй честно!” е била използвана в 200 лагери и са достигнати около 2000 инструктори и над 40 000 деца.

Първите нации

Програмата печели почитатели и в общността на Канада “Първи нации”. “Ма Мауи”, организация, базирана в Уинипег, която работи със семейства “Първи нации” започват да използват “Играй честно!” през 2006.

“Програмата беше лесна за адаптация”, казва Санди Маккинън, бивш координатор на програма за младежта, който все още поддържа връзки с “Ма Мауи”. “Ние подчертаваме сходствата между ценностите на правата на човека и тези на собствената ни култура, и децата наистина харесват това.”

“Програмата е невероятно ефективно”, казва Маккинън. “Като инструктори, ние сме не само преподаваме, но и самите ние учим. Децата имат толкова много да ни кажат и те трябва имат своя глас. Тази програма наистина помага с това. “

Съвсем наскоро, през май 2009 г. успеха на програма “Играй честно!” в Монреал спечели на “Екуитас” наградата “Гражданска награда на Квебек”, която е създадена да признава принос в борбата срещу расизма за организации с нестопанска цел.

Как да работи за вас:

* Важни уроци, като например обучение за правата на човека, могат да бъдат научени само чрез успешна комбинация от чувство за хумор и игривост.

* Помислете за това, как най-добре да достигне вашето съобщение към аудиторията, с която работите и как да сте готови да променяте своя подход за постигане на по-голямо въздействие.

* Адаптирайте дейностите според нуждите на целевата група, с която работите. Не всички дейности ще работят с всяка целева група.

* Можете да включате културно съдържание в програмните материали, за да се увеличи силата им и да имате по-голяма възможност да общувате с вашата целева аудитория.

montreal-photo-3-courtesy-of-equitas-300x225

Източник:тук

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s