Кенгурута, Футбол и Местната Общност

on

Австралийски футболен клуб се възстановява като взима общността със себе си.

Melbourne-North-Melbourne-Football-Club

Пламенната фен култура носи вълнение, местен цвят и успех в бокс-офиса на днешните топ спортни събития. Спортни отбори от целия свят са изградили репутацията си на обществени доброволци, промотирайки събития на местна почва и от време на време правейки филантропски подаръци под формата на стипендии, оборудване и безплатни пропуски.

Но колко често изграждат съоръжения, които да доведат обществото до тях?

Бедствието удря

Когато пожар унищожава част от историческия стадион на ФК Северен Мелбърн през 2006г, австралийският отбор вече е изправен пред множество предизвикателства. „Кенгурутата“ е неофициалното име на ФК “Северен Мелбърн” – градски отбор, който превръща спорта в религия за работническата класа на обществото.

Отборът започва да изпитва финансови затруднения още от 90-те години и дори се налага да провежда домакинските си игри в градове като Сидни, Канбера и Карара. Също така среща трудност да увеличи публиката си, след като „австралийският апетит“ за спортове намалява (Спорт без граници).

Друг проблем е променянето на демографията. 40% от населението на Северен Мелбърн се ражда отвъд океана; в някои квартали повече от 60% от населението в къщи говори на език, различен от английски. Районът е с най-висок дял домакинства без достъп до интернет, докато средният доход е сред най-ниските за Мелбърн.

Накрая, лигата дори опитва да премести „Кенгурутата“ на по-изгоден пазар в Куинслен през 2007г.

Да започнеш наново

След като преживява натиска на лигата да се премести, клубът започва с нови усилия да възстановява своята северномелбърнска идентичност. Предизвикателството как да осигурят подкрепа за реконструирането на съоръженията на ул. Арден в нов тренировъчен център бързо се изменя в стратегическа беседа за това как проектът да стане уместен за местната общност.

От помощ е фактът, че Клубът избира нови председател, борд и изпълнителен директор, които ясно осъзнават значимостта на връзката с общността. Диалози с други поддръжници на „Кенгурутата“ привличат Фондация „Сканлон“ (с техния интерес към футбола като средство да промотират социална сплотеност) и Австралийската Мултикултирна Фондация.

Тяхната подкрепа, заедно с финансиране от страна на щата Виктория позволяват на Клуба през юни 2008г да разкрие плановете си за построяването на свръх модерен център като част от рекоснтрукцията е предназначена специално да се ползва от местното население.

Планирането

Целта на проекта е да създаде уникална и ползотворна връзка между обществото и спортния клуб чрез „Обучителния център“, който също ще бъде част от предложеното обновяване на улица Арден. За да постигне това, Клубът предприема обширни обществени консултации на 3 етапа през 2008г, чрез които да подсигури, че програмата и обучителните дейности, предлагани от центъра ще бъдат приложими и подходящи за задоволяване нуждите на обществото.

Първият етап е провеждането на генерална общестена консултация, последвана от втора, специално ориентирана към младежта, водена от Младежки Мултикултурен Център. Последната консултация е насочена към младежи и семейства, живеещи в квартири в района.

Ключовата цел на проучването е да се определи обхвата, вида на проектите и потенциалните партньори. Заложено е, че Центърът ще се използва от младежи и общностни групи, които ще си взаимодействат с мултикултурни и коренни общества; също така, спортът и образованието ще се използват за популяризиране на социалната кохезия.

„Основната причина да правим това е за да превърнем ФК “Северен Мелбърн” отново в значим за града и да ангажираме мултикултурната общност, използвайки спорта и образованието като обединяваща сила. За нас, най-добрата инвестиция е тази в нашите членове и обществото.“ – това казва Юджийн Арока, изпълнителен директор на Клуба.

Успехът – повече от футбол

Сега известен като Център за обучение и начин на живот отваря врати през 2010г. като департамент в рамките на футболния клуб със специалната задача да ангажира местната общност. Центърът включва класна стая, многофункционално игрище/двор, зали за коференции и лекционна зала.

Програмата на центъра не е само за футбол, а има много по-широк фокус, като изплзва 3 отделни насоки, чрез които да ангажира обществото:

  • Образователната програма, включваща целодневни занимания за ученици между 8г и 16г от местните начални училища и гимназии с дейности, пригодени за новоидващи ученици;
  • Програма за домашна работа, предоставяща образователна подкрепа за тинейджъри с ограничен или никакъв достъп до интернет, както и класове през училищните ваканции като умения за успех, шофьорски курсове и други рекреационни занимания;
  • Последната, трета насока, предоставя развлекателни програми за общността;

„Всички програми са напълно безплатни, което в противен случай би било най-голямата пречка пред участниците от мултикултурната общност“, казва Саша Херцег – мениджър на Общностната програма. „Ние предлагаме нетбол, волейбол, уъркшопи по журналистика и фотография. В Австралийската футболна лига сме уникални с това, че предоставяме програми, които не са фокусирани единствено върху футбола.“

Футболният компонент, разбира се е от основно значение в работата на „Кенгурутата“. Ръководители от различни мултикултурни общности са назначени за посланици на обществото в Северен Мелбърн, докато участници в програмите от целеви групи биват канени да присъстват на футболни мачове и да участват в спортни обучения. Самите играчи също взимат участие в класовете. Центърът дори има свой собствен блог, в който млад играч – судански бежанец разказва за пътуването на семейството си от Судан до Австралия.

Да ангажира обществтото се превръща във вътрешно присъща черта на клуба. На скорошно събитие на лигата, празнуващо мултикултурализма в спорта, много фенове носеха тениски с надпис „Нашият клуб, нашето общество“, а посланици изпратиха съобщения чрез своите twitter профили на езици като хинди и мандарин.

Как да го направите да работи за вас?

  • Опознайте общността си – всяка общност е различна;
  • Потърсете организации и клубове с подобни на вашите нагласи;
  • Постройте доверие между вас и обществото;
  • Поддържайте последователност в програмите си – като време и място на провеждане;
  • И накрая, но не на последно място – направете го забавно за всички;

 

Източник: тук

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s