Да доплуваш до сигурността

В Оукланд посрещат нуждите си чрез координация и обучение по безопасност във водата.

auckland-watersafe-auckland-300x211

В Нова зеландия никога не сте далече от вода. С 15,134км брегова линия и поразителни реки, езера, проливи и фиорди, крайбрежните водни отклонения са едни от ключовите забележителности на страната.  В рамките на урбанизирания район на Оукланд можете да изследвате две напълно различни брегови линии, три големи пристанища (Манукау, Вайтемата и Кайпара), над 10,000км потоци, два топли извора, както и многобройни езера. Естествено, местни жители от всяка възраст ежедневно се наслаждават на различни рекреационни занимания, включително плуване, скален риболов, каране на лодки и много други водни спортове. Така, водната безопасност и предотвратяването на удавянията е от основно значение за региона, но не по-малко и за неговите бежански и мигранстки общества.

Взаимни усилия

Удавянето бе посочено като основна причина за инцидентна смърт сред новоустановяващото се население в района на Оукланд през периода 2004-2008г. Нарастващото население от новодошли в града представя редица нови предизвикателства що се отнася до опазване безопасността на резидентите във, над и около водата. „С 39% от населението на Оукланд, родени извън Нова зеландия и дошли тук без същата култура по водна безопасност и опит, които „кивитата“ са развили, е важно да се насочим към мигрантските общества, за да осигурим изграждането на тази култура в целия район“. Това казва Тереза Станли, бизнес мениджър във „Водна сигурност Оукланд“ (ВСО).

За да се обърне към твърде голямото присъствие на мигрантско население в статистиката на смъртни случаи поради удавяне, ВСО основава през 2008г “Указателна група по водна сигурност за новозаселници”, която да предприеме множество обществени обучителни инициативи, поставящи културата на безопасност заедно с въпроси като предотвратяване на удавянията, промотиране на водната безопасност и обществено образование.

Указателна група по водна сигурност за новозаселници

Работейки с мигрантски организации и други такива за плуване и водна сигурност като “Сърф лайфсейвинг” и службите за брегова охрана, УГВСН създаде платформа за работа с мигранти и бежанци, чрез която да споделят опит, идеи и ресурси. „Организациите и отделните хора трябва да работят заедно, за да изградят сигурност в обществата“, казва изпълнителният директор на „Водна сигурност Оукланд“ – Санди Харъп.

Този разнопосочен подход резултира в програми по плуване и водна безопасност, ресурси и уъркшопи, създадени според нуждите на общността. Колаборацията спомогна да се изпратят съобщения, които да са последователни, модернизирани и достъпни от всички. „Водна сигурност Оукланд“ работи също така и с обществени организации като библиотеки, църкви и мигрантски групи, за да се избегне дублирането на ресурси и за да се осигури дистрибуцията им сред всички сектори в мигрантските общества.

Успехът

„Водна сигурност Оукланд“ е основана през 1994г и призната за регионалната координационна структура за дейности по водна безопасност в района. Нейните партньорства с широк спектър от организации доведе до създаването на множество иновативни и ефективни програми. Ето няколко примера:

ESOL Water Safety Teaching Kit (2008) (Наръчник за водна сигурност) подкрепя езиковите нужди на ученици от международни езикови училища и ESOL департаменти в целия регион, заедно с уъркошопи и продължаваща поддръжка за техните възпитатели. Образователни ресурси се разпределят между 130 международни училища.

Курсовете “Научи се да плуваш” се предлагат в бежанските общества чрез плувната програма за бежанци на Новозеландския олимпийски комитет и обучения по водна безопасност се предоставят в бежанския рисетълмент център Мангере. Програми се предлагат и по време на училищните вканции за деца-бежанци, които често идват от страни без водни граници и имат малко или никакъв опит във водна среда.

“Плуване за жени – мюсюлманки” провеждат сесии на две места в Оукланд през уикендите в партньорство с Регионалната служба по обществено здраве Оукланд и организацията „Оцелели Бежанци”. Оценките от тези сесии подчертават облагите, които жените от тези общества получават от участието си във физически занимания и от социализирането извън домовете им.

„Водна сигурност Оукланд“, в сътрудничество с WAI и ACC, създадоха ДВД-дискове Водна безопасност за новозаселници, с които целят да подпомогнат тези общества да станат по-осведомени за практиките по безопасност във и около вода. Тези двд-дискове са гледаеми на английски, китайски, кантонски и корейски езици. Тези популярни двуезични ръководства от ThinkSafe сериите на ACC на корейско-английски и китайско-английски вече се правят и на арабски, фарси, хинди, японски, сомалийски и виетнамски езици. Понастоящем са достъпни в PDF формат и могат да бъдат изтеглени от уебстраницата на „Водна сигурност Оукланд“.

Да спасяваш животи

Комбинацията от тези взаимни усилия може да бъде видяна в намаляващото азиатско присъствие в статистиката от удавяния, което от 13% от всички случаи в Нова зеландия през 2004г, пада на 3% за 2007г и 5% за 2008г. През последните 5 години „Водна сигурност Оукланд“ е водеща в предоставянето на обучение по водна безопасност в училищата и в общността, за да посрещне нуждите на растящия и все по-диверсифициран урбанизиран регион. Новият кмет, Лен Браун, и новият „супер град“ скоро ще разнесат успеха на тази местна инициатива в новоинтегрирания широк Оукландски регион.

56c1ead76.jpg

Как да заработи и за вас:

  • Нови мигранти могат да се интегрират по-бързо и да се забавляват повече в местната среда на Оукланд с подходящи знания по водна безопасност, възможности и съоражения. Какви са местните традиции и любими занимания, достъпни за новопристигащи във вашата общност?
  • Работете заедно – експерти, обучаващи и членове на обществото – това допринася за по-ефективни стратегии, инструменти и ресурси;
  • Сътрудничеството спомага за намаляване дублирането и рисковете, разпростира ограничените ресурси и може да осигури по-широк обсег и въздействие на вашата работа чрез споделени мрежи;
  • Щом работи, не се опитвайте да изобретите колелото наново. Адаптирайте и изяснете доказани практики към местните необходимости чрез консултации с местните заинтересовани страни, за да осигурите по-голяма точност и относимост;

 afp_swimming.PNG

Източник: тук

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s