Колоездене за бежанци – Велосипедният проект!

Проект в Лондон помага на бежанците да създават контакти, придобивайки изоставени или излезли от употреба велосипеди, правейки ги технически изправни и дарявайки ги на бежанци.

935098_201195343376757_1347057944_n

Лондон е град с изобилие на възможности. Но придвижването из града може да бъде трудно. Особено за бежанците и търсещите подслон без собствен транспорт и ограничени средства. Велосипедът може да помогне на бежанците, които се опитват да се възползват от множеството ресурси, които Лондон им предлага: храна за хора в нужда, адвокати асистиращи им за придобиване на гражданство, посещения на офиси, здравеопазване, образование и много други. И ако са късметлии да получат статус, може да им помогне и за придвижване до работно място.

Велосипедният проект, описващ себе си като: „общество от бежанци, механици и доброволци“, събира излезли от употреба или изоставени велосипеди, като ги възстановява до годни за управление и ги дарява на бежанци. Функционирайки в южен Лондон, този проект също предлага безплатен практически курс на бежанците как да управляват и ремонтират техните колелета.

Колоезденето помага на бежанците да опознаят по-добре техният град и насърчава новодошлите да се придвижват свободно и уверено по улиците на Лондон, както и неговите квартали. „Чувствам се освежен, когато карам колело. То поддържа умът ми зает. Като терапия е.“ според един от бенефициентите.

Най-важното е, че Проектът също така помага на новодошлите да си възвърнат доверието и да формират дългосрочни отношения. Доброволците по проекта участват в работилници и развиват уменията си по поддръжка на велосипеди и научават повече за обществото на бежанците в Лондон. През този процес се сформират нови приятелства и приятелите стават колеги. В момента Велосипедният Проект е в състав от 15 основни доброволеца, половината от който са бежанци първоначално дошли да получат велосипед и от тогава са основни членове на отбора.

Jebba

Да направим сметката

Стандарта на живот в един от най-скъпите градове в света е страхотен за повечето Лондончани, но за бежански семейства, всяка покупка – от хранителни стоки до училищни принадлежности и зимно облекло изискват внимателно бюджетиране. Пътуването в град с 8.5 милиона население е неизбежно, отделянето на средства за обществен транспорт на най-бедните граждани е ежедневно предизвикателство.

Основателят Джем Стейн, израснал в Оксфорд – град на велосипедисти – основава Велосипедният Проект през 2013, след като наблюдава от първо лице проблемите и бежанците и търсещите подслон в Лондон относно покачващите се транспортни разходи. Доклад от 2014, сравняващ транспортните разходи в Ню Йорк и Лондон, установи че в Лондон, където средната работа заплата на час е £8.80, един работник трябва да работи 24.9 часа на месец, за да може да си закупи месечен пропуск за Лондонският метрополитен. Всъщност за повечето бежанци, това заплащане е трудно достижимо, тъй като не им е позволено да осъществяват трудова дейност, докато документите им за убежище не бъдат обработени.

Колелото е възможно да изглежда лекомислено в големият план на всеки новопристигнал, но до момента в който се направят сметките, че: Един велосипед може да спести на едно семейство над £1,000 от публичен транспорт за една година. Или както един от бенефициентите получил колело се изрази: „Когато обикаляш от благотворителност на благотворителност, за да се нахраниш, колелото се превръща в много важна част от твоят живот.“

За Стейн логиката е безспорна: „От една страна всяка година в Лондон биват изоставяни 27,000 велосипеда. От друга страна 20,000 търсещи подслон пристигат в Великобритания всяка година. Така че има източник на ресурса и търсене от нуждаещите се хора. Моята идея бе да свържа тези две групи.“

SSE_LLOYDS_SMALLWRKS-52

Обикновени решения на сложни проблеми

Решението на Велосипедният Проект бе елементарно – да накараме колкото се може повече бежанци да се придвижват с велосипед! На събитие съорганизирано съвместно с фондацията “Клевис Кола” радостта за младите хора от получените велосипеди бе осезаема. Един 18 годишен младеж беше развълнуван от свободата, която ще му предостави, за да може лесно и безплатно да отиде на тренировка по футбол, без да се налага да избира между изключително дългият и бавен автобусен превоз или скъпият влак. Много от младите участници във Велосипедният Проект са разочаровани, че не са в състояние да си позволят да отидат на фитнес или да се запишат на спорт или плуване, поради непосилните цени. Притежаването на колело им дава независимост, здравословна практика и метод за социализиране с приятели. Според Елеанор Браун (Младежки Клуб и Наставнически координатор) също разкрива целият Лондон пред тях: „Един от нашите младежи бе толкова развълнуван от новопридобитата свобода, че той премина с велосипеда от Кристал Палъс до Тауър Бридж, като се изгуби по пътя към вкъщи, но задоволен, че хоризонтите му вече не са ограничени до неговият малък ъгъл в Югозападен Лондон.”

„Това е много лесна концепция за работа – за даряващите стари колелета, за доброволците, които ни помагат за ремонта на колелетата, и за бежанците, които ще използват велосипедите, за да подобрят техният начин на живот“ според координатора на Проекта – Сара Морпърго, която приписва успеха на проекта на неговата простота. По принцип, за започване на проект за ремонт на употребявани велосипеди имаш нужда само от три неща: велосипеди, механик и бежанци, желаещи да карат колело. На практика Морпърго добавя: необходими са средства за осигуряване на нови каски, светлини и ключалки на всяко колело, както и за покриване на цената на инструментите и резервните части, което увеличава стойността, въпреки че велосипедите са безплатни. Набирането на средства се превръща в задължителна част в уравнението. Въпреки това, Морпърго твърди, че Велосипедният Проект може да започне от много ниско ниво: „Като за начало събиране на неизползвани колелета от приятели и семейство и да се разраства от там на сетне!“

Колоездене за жените бежанци

Пример за това как Велосипедният Проект се развива е ново стартираният курс по колоездене на жените бежанци. Обучават жените как да се придвижват из Лондон безопасно давайки им някаква независимост и чувство на собственост. Това спомага за подсилването на самочувствието на много травматизирани жени от техният бежански опит и продължителният процес по получаване на убежище.

Сара Морпърго коментира: „Ключовият момент в проекта бе, когато забелязахме, че не много жени бежанци се интересуват от нашият проект. Разговаряхме с някой от тях и стана ясно, че има известно желание да се използва велосипед за придвижване из Лондон, но малка част от тях са имали възможността да се научат да управляват велосипед в страна им на произход. И дори да са имали, в момента не разполагат с възможността да управляват колело сега, често поради факта, че са изминали десетилетия от последното им каране.  Именно във тази връзка стартирахме курсът по колоездене за жените бежанци. В момента има голяма успеваемост и участници. Всъщност това е един от акцентите на моята работа в момента.“

Успехът ражда своите предизвикателства. Търсенето на велосипеди от бежанците изпреварва предлагането. Към днешна дата Проектът е дарил близо към 1,000 велосипеда. Къде да се намерят още, и защо, се е превърнало в част от тяхното ежедневие и стъпка по стъпка, те свързват тяхната работа с бежанци към по-широката общност.

Морпърго: „Ние непрекъснато разпространяваме информация за проекта, и търсим нови източници на изоставени велосипеди. Работили сме със съвети, полиция, жилищни асоциации и много обществени сгради със стойки за велосипеди. Но трябва да концентрираме мисловната дейност към начини как да получим изоставени велосипеди и да ги закараме в нашата работилница!“

1013192_201194576710167_699827492_n

Успех

Новоизлюпената организация спечели наградата за 2015 Обществен Проект на Годината, оценена чрез публичен вот, официално удостоена с духа на общността и ангажимента за привеждането на колоезденето към по-голяма аудитория в града.  Велосипедният Проект достигна извън обсега на Великобритания и през Август 2015 стартира Велосипеди Без Граници – специално събитие организирано да осигури велосипеди и други провизии за бежанците в Калаис, Франция.

Морпърго няма намерение да оставя нещата до тук. Нейната цел е осигури велосипеди на колкото се може повече бежанци в Лондон и целият свят. „В момента, нашата работилница е пълна до горе (изнасяме и на улицата!) и курсовете по колоездене за жени са с капацитет. И там са включени всички бежанци в Лондон, Великобритания, Европа и в света, за които велосипедът би бил облага. И всичките изоставени велосипеди, които биха могли да се намерят в останалите градове. Така че независимо от това дали ще стартираме Велосипедният проект в други градове, или ще им помогнем да го направят сами, ние се стремим да осигурим велосипеди на колкото се може повече бежанци. Трябва да изчакаме и наблюдаваме как Велосипедният Проект нараства и се променя за установяване на ред!“

Източник: тук

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s