Подходи на Великобритания в сферата на интеграцията чрез спорт

Четири области в Великобритания имат спечелени проекти за финансиране,  чрез които хиляди хора могат да получат достъп и да  участват в различни спортни състезания, упражнения или физически дейности като част от политиката на правителството да се премахнат бариерите между общностите и да могат повече  хора от  различни среди, етноси, раси или религии да участват в съвместни дейности.

Манчестър, Кърклийс, Лутън и Грийнуич ще споделят общо 364 000 лири в период от 2 години, за да могат повече от 20 000 души да участват в спортни и физически дейности целящи интеграцията и социалното включване. Групи от всяка общност, във всяка област ще подготвят спортни проекти, включително с футболни треньори от Чарлтън Атлетик, като целта е след края на проекта да осъществят спортен празник за 7 дни в град Манчестър.

Тези области бяха избрани от министерството на общините и местното самоуправление на Англия като приоритетни за интеграция области, в които заедно с правителството да работят за подобряването, сближаването и интеграцията между различните културни, етнически и религиозни среди в общността. Това е един от редица проекти на Министерството на общините и местното самоуправление, който е  финансиран с цел хора от различни среди, заедно да успеят в процеса за изграждане на едно по-силно общество.

Стивън Уилямс, Министър на общините и местното самоуправление споделя:

„Спортът е отличен начин за премахване на бариерите и сближава хората, участващи в различни спортни дейности – погледнете футболните отбори, независимо дали те са националния отбор на Англия или любителската лига или дори участието само като зрители, ще видите как хора от различни среди, пол, възраст, религия или етнос биват обединени чрез  спорта.”

Финансирането се отпуска на обществени организации, които ще  организират събития в широк спектър от спортове, включително лека атлетика, баскетбол, крикет, футбол и ръгби. Други дейности, които целят повишаването на физическата активност и интеграцията включват ходене на групи в танцови класове. Всички организации са показали, че техните програми ще се харесат на представителите от всички среди, включително и тези с различни етноси, пол или възраст. Спечелите градове бяха избрани в партньорство със Спортна Англия и фондът за подобряване на спортната и двигателна култура на Обединеното кралство.

Стивън Уилямс добави:

„Вече има хиляди примери в цялата страна на хора от всички слоеве на обществото, които участват в съвместни дейности – спорт, работа в полза общността или доброволчество и ние можем да бъдем много горди от това. Сега искам да отидем още по-далеч, за да могат още повече хора да получат достъп до спорт, да бъдат ангажирани с  местните дейности и да предоставят допълнителни възможности за спорт и физическа активност.”

Главният изпълнителен директор на Спортна Англия Джени Прайс, казва:

„Спортът предлага толкова много фантастични възможности, независимо дали става дума за участие или да се помогне на другите. Ние сме много доволни от партньорството си с Министерството на общините и местното самоуправление, които инвестират толкова много в иновативни спортни проекти, давайки шанс на много хора да влязат в спорта по начина, по който най-много им подхожда или най-добре се чувстват.”

За проекта:

Целевата популация е Уулич, включващи 4 квартала със значителни нива на социални проблеми и социална изолация.

Принципът на единство и интеграция ще продължи през целия проект, като целта е осигуряване на възможности за хора от различни среди,  да си взаимодействат с други общности. През целият период ще се ангажират специфични групи от хора с които ще се работи целенасочено и методично.

Ще се концентрираме върху 7 вида спорт, с ясен фокус върху ангажираните участници от различни вяра и етнически групи. Гимнастиката и танците са включени, за да се гарантира баланс между половете, тъй като проучванията на активните хора в областта неизменно показват, че участието на мъжете в сферата на спорта е два пъти повече от жените в Гринуич.

Седем спортни програми ще работят в продължение на 15 месеца в различни места в Уулич – лека атлетика и бягане, баскетбол, крикет, гимнастика и танци, футбол, ръгби и ветроходство.

Лутън

„Активен Лутън“ ще осигури спортни дейности за хора на възраст между 14 до 19 години, за да се подобри интеграцията на общността в рамките на 3 специфични области на Лутън: Марш Фарм, Люози Фарм и Фарли Хил, където престъпността и антисоциалното поведение е основен проблем. Цели се засилване на интеграцията между коренно различните групи в рамките на общността, като се обединят в едно по-здраво и силно общество чрез различни спортни, обществени и образователни програми.

Спортовете, които са  предвидени по този проект са футбол, крикет, баскетбол, лека атлетика,  голф,  фитнес за здраве и плуване.

Манчестър

Проекта цели да насърчи участието на общността в дейности, популяризиращи спорта и социалната интеграция в продължение на 2 години. Ще включва лека атлетика (бягане), бадминтон, бейзбол / софтбол, баскетбол, бокс, крикет, колоездене, танци, спорт за хора с увреждания , футбол, голф, гимнастика, хокей, лакрос, нетбол, ръгби, бягане, плуване, скуош, тенис на маса, тенис на корт и водна топка.

По тази програма се предвижда и развитие на доброволчеството, като ще се обучат  600 лица, които в края на проекта ще помогнат за осъществяването на 7 дневните спортни игри в Манчестър.

Кърклийс

Активните граждани и организации на общността в Северен Кърклийс ще предоставят на възможности  за различни видове спорт, различни видове публични спортни събития и дни на отворените врати в Дюсбъри.

Партньори по проекта в момента предлагат редица различни спортове като футбол, ръгби, крикет, голф, тенис, колоездене, упражнения / фитнес занимания/, плуване и бокс. Тази програма може да включва и групи за бягане, ходене в групи, упражнения / фитнес и фитнес сесии/, както и набор от други различни видове спорт и физическа  дейност.

Източник: тук

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s