Ролята на спорта по време на криза: работни места и интеграция

В тези трудни времена на криза, трябва да се положат всички усилия в подкрепа на създаването на работни места и осигуряване в младите хора на ключови умения, които ще им помогнат да си намерят по-бързо и  по-лесно работа. Това е начин, по който ще се справим с младежката безработица в дългосрочен план.

Аз съм участвал в спорт през целия си живот, като състезател, капитан и като взимащ решения и вярвам, че Спортът може да има силно въздействие както в икономическо, така и социално измерение. Разгледайте икономическо значение на спорта в Европа: той може да изгради умения за по-успешно намиране на работа като екипност, лидерство, самочувствие и комуникация. Спортът създава работни места. Ние може би не се замисляме, но спортът играе важна роля в икономиката ни, с годишен оборот от около 407 милиарда евро. В спортният сектор са заети, пряко или непряко, 15 милиона души в цяла Европа. Това е 5,4% от работещото население! Той  улеснява интеграцията в обществото, защото е силен инструмент за  социалното интегриране  в много области.

„Спомням си, когато посетих училище в Парла, предградие на Мадрид и един учител дойде да ми каже как един от най-трудните му ученици е станал капитан на отбора и след това под въздействие на спорта и качествата, които той изгражда в човек е променил коренно отношението си към обучението  и преподавателите си”.

Спортът е уникален метод и инструмент за интеграция в обществото. Потенциалът на спорта като метод, с  който да се помага на социално-уязвими младежи да се върнат обратно в обществето вече е широко признат. Вижте също така и  невероятно положително въздействие на Параолимпийските игри и как сега тези хора се възприемат днес в обществото. Спортът интегрира, и ние знаем, че по време на криза, рисковете от изключване са по-големи. Спортът може да играе важна роля в насърчаването на умения и ценности, които ще бъдат полезни за по–успешна реализация в професионалната среда, а и в живота като цяло.

Вземете човешки и личностни качества като работа в екип, самочувствие, лидерство или умението да се справяш с трудности и предизвикателства, това е естествена връзка между спорта и необходимите умения за по- успешна реализация на пазара  на труда. Ние трябва да говорим и обърнем повече внимание на това. Метода на сър Алекс Фъргюсън, бивш треньор на Манчестър Юнайтед вече се учи в програмите по управление и мениджмънт на училищата!

Като капитан на испанския отбор по голф, аз научих нещо много важно: хубаво е да се знае как да се спечели, но още по-важно, за да се научим как да губим. Чрез загубата можете да научим как да се възстановим от трудни ситуации, как да анализираме и да разберем защо не сме спечелили, за да се опитаме да спечелим следващия път. Ако имаме правилно отношение и разбиране защо не сме победили, това  може да ни доведе до един по-голям следващ  успех. Мисля, че можем да приложим това към трудните времена, в които много хора живеят в днешно време в Европа. Както в живота и в спорта е важно – не се предавай!

Сантяго Фисас Айксела, член на Европейски парламент

Източник: тук

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s