Интеграция на бежанците чрез спорт в белгийския футболен клуб “Краайнем ФК”

Спортът има уникалната сила да преодолее бариерите между човешките същества и да им помогне да се обединят в усилията си. Като такъв, той е един от най-добрите начини за борба срещу мракобесието, дискриминация и нетолерантността. Спортът е универсален език, със силата да даде на всеки правата и достойнството му. Това е точната цел, която разбира футболният клуб “Краайнем ФК” (близо до Брюксел, Белгия). В продължение на няколко месеца, клубът е ежеседмичен домакин на около двадесет афганистански, сирийски, иракски или еритрейски бежанци и им дава възможност да играят футбол с местните играчи. Клубът също предлага възможността да участват в езикови курсове (френски и холандски) и да се наслаждават заедно на моменти преди или след спортните занимания, в които се хранят заедно.

Според президента на клуба Лоран Тиеуле: “Спортът има най-голямата сила за социалната интеграция. Тази инициатива дава на младите хора правото да гледат напред и да се надяват на нещо различно от това, което са живели преди да дойдат тук.”

На 03 февруари 2016, бара на клуба е преобразуван в приемна за една вълнуваща вечер на която присъстваха множество белгийски и европейски политически представители (еврокомисари и евродепутати в частност), журналисти, спортни служители, но и играчите на “Краайнем ФК” и новите им съотборници, които в момента са настанени в Федасил център. След приятелски мач между играчите на “Краайнем ФК” и бежанци, всеки се присъедини в бара  за да споделят и обсъдят успеха на програмата на по порция спагети Болонезе. По-късно вечерта, няколко играчи и бежанци бяха поканени да говорят за тяхната история, опит и тяхното ново бъдеще. Тази вечер, за пореден път демонстрира ценностите на солидарност, толерантност и интеграция, които спортът въплъщава.

Сега е необходимо да се разширят подобни инициативи не само в Европа, но и в целия свят и не само в контекста на интеграцията на бежанците. Всъщност, борбата срещу всички форми на расизъм и дискриминация би била по-ефективна, ако спортът имаше по-централна роля. Дали борбата с радикализацията и екстремизма би била по-успешна, ако се включи в нея и спортът? В настоящия контекст, спортът изглежда един от най-силните инструменти, чрез които да се възстанови идентичността и гражданството в света.

Видео: тук

Източник: тук

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s