Социална интеграция чрез спорт – Франция

 Insertion-par-le-sport-visuel-1

“Cegid” е частна компания, която участва в различни инициативи за интеграция в общността, образование и подкрепа, по-специално в инициативата “Sport dans la Ville” (Спорт в града), сдружение, чиято цел е да помогнете на младите хора в затруднено положение.

“Cegid” си партнира с инициативата “Sport dans la Ville” от няколко години. Основната мисия на това партньорство е да се използва спорта като средство за подпомагане на младите хора да интегрират своята местна общност и да започнат първата си работа. За да се постигне тази цел, редица програми като “Job dans la Ville” (работа в града), “Entrepreneurs dans la Ville” (Предприемачи в града) и “L dans la Ville” (заетост в града) са разработени, като всяка адресира конкретна нужда.

За частната компания, която подкрепя проекта, това е повече от финансово споразумение, партньорството с инициативата “Sport dans la Ville” е дълбоко удовлетворяващо преживяване, което дава смисъл в живота на хората в общността. Още от самото начало на сътрудничеството, служителите в “Cegid” изразиха ентусиазъм за каузата и решиха да я подпомогнат финансово. Това е значителен ангажимент. Спонсорите съпътстват и подпомагат младите хора в избора и подготовката за кариера, преминаването през различните препятствия по пътя, интеграция в света на бизнеса.

Интеграция чрез спорт функционира успешно чрез тази програма вече над 15 години, като според организаторите й програмата може да бъде обобщена така: “предаване на спортните ценности и подпомагане на младите хора в затруднено положение”. Неправителствената организация е фокусирана не само към създаването на спортни съоръжения за младите хора в бедните квартали, но те работят с тези младежи целенасочено за създаването на заетост.

“Изградили сме 23 спортни съоръжения, футболни игрища и баскетболни игрища, отворени за всички в региони Рона-Алпи и Ил дьо Франс (Франция). Нашите 80 педагози създават спортни събития за младите хора, чрез които подобряват тяхното поведение и им помагат да натрупат знания и умения, така че те могат да се измъкнет от бедните квартали и да открият поле от възможности”, обяснява Филип Оду – бивш изпълнителен директор на Paribas и L’Oréal. Това поле от възможности се появява чрез международен обмен с Бразилия, САЩ и Индия- “вдъхновяващи спортни пътувания за млади хора”, както и чрез програмата за професионално поставяне “Job dans la Ville” (Работа в града).

Мисията на “Sport dans la Ville”: подпомагат младите хора в продължение на няколко години, от 15-годишна възраст до 22 години и им дават ключови компетенции, за да започнат работа в компании в региона. “Job dans la Ville” (Работа в града) е обхванала до момента 400 младежи, като 80% от тях напускат програмата с диплома или с работа,” казва съоснователят с гордост “Sport dans la Ville”. От 2007 г. сдружението разработва и бизнес подкрепа при започване с собствен бизнес и към момента отчитат 100 подкрепени проекта, , 52 стартиращи предприятия, както и 120 създадени работни места.

През 2004 г. асоциацията създаде спортно съоръжение в Лион с дарение от 20.000 евро. “Тази помощ беше много важен принос за завършване на проекта”, казва Филип Оду. След това, през 2011 г., организацията събира 5,000 евро за обновяването на стадиона на Джоузеф Бокаус в Лион. Дарителите споделят: “Аз открих “Sport dans la Ville” (Спорт в града) чрез приятели и дейностите на инициативата изглеждаха особено интересни и забележителни. Младите хора, които са участвали в програмите на сдружението, ги завършват обучени, мотивирани и с обещаващо развитие.”

“Sport dans la Ville” (Спорт в града) е създадена през 1998 г., за да подпомогне развитието на проекти, включващи социална и професионална интеграция, по-специално чрез създаване на спортни центрове за деца със затруднения в ученето. Сдружението е създадало над 25 спортни центрове в проблемните квартали около Лион, където 3500 млади хора на възраст от 7 до 22 години могат да играят футбол и баскетбол безплатно.

Masque_apprentibus2

Уеб страница на организацията: http://www.sportdanslaville.com/

Източник:

тук 

тук

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s