Ангажимент за интеграция чрез спорт

Спортът е най-доброто средство за забавление, което обединява хора от различна раса, култура, етнос или религия. Водени от тази проста формула спортният клуб „FV Bad Vilbel” в Германия е поел своя ангажимент към новодошлите и бежанците в града. От началото на март, те провеждат всеки петък организирано специално за тях обучение и тренировки във футболния клуб. Младите треньори Кевин Кюн, Томас Жиб и Бербел Кун се грижат за обучението на 14 млади мъже, предимно от Западна Африка.

“Много от тях са били активни в родните си страни, дори и само като спортисти в свободното си време, но всички те имат желание и се включват в отбора. Веселието, забавата и техният ангажимент в тренировъчният процес наистина са налице. Някои дори общуват на немски език, други говорят английски и успяваме да се разбираме. Всички се забавляваме чрез футбола, настроението сред самите нас е добро и така успяваме да създадем силни и здрави контакти с различни народности”, това е мнението на Кевин и Бербел от „FV Bad Vilbel”.

Чрез различни дейности за свободното си време бежанците успяват успешно да се интегрират. Например, предлаганите от Кристофър, служител в община Бад Вилбел зала за различни спортове като баскетбол и хандбал. Кординационият център за бежанците в града събира помощи и дарения под всякаква форма и всеки е добре дошъл, включително спортните организации, които могат да дарят време и умения.

Благодарение на многобройните дарения на книги, бежанци от всички възрасти могат да бъдат снабдени с четиво и дори с пособия за учебният материал, което им е от особена полза при интегрирането в обществото.  “Целта е новодошлите да се подкрепят в областта на спорта, музиката, религията, културата и особено на изучаването на немски език. За това и ги насърчаваме целенасочено чрез помощта, която им оказваме. Правим това в наистина много области, като подкрепата на гражданите, сдруженията и църквите е много голяма”, казва Сузане Фюстер от администрацията на града.

Целта на жителите, на Църквата и на Общината е да подобрят уменията, знанията и да дадат по-големи възможности за интеграция на новопристигналите и на бежанците в града. “Ние продължаваме да очакваме книги и учебници като дарения, като местните книжарници ни помагат наистина много в този процес, а не мога да не споделя, че дарението от Църквата на велосипеди беше наистина от огромна полза”, допълни Фюстер. “Чрез спорта, младите бежанци успяват да подобрят своите социални, лични и комуникационни умения, което прави тяхната интеграция по-успешна и по-бърза.”

Чрез прости и познати игри се постига наистина огромен напредък, дейностите на открито са преживяване, което помага по интересен начин на младите хора да намерят своето място в новия си дом чрез спорт и културни дейности.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s