Съчетаване на футбол, езиково обучение и забавление

Arsenal Double Club Languages (Чуждоезиковият клуб на Арсенал) – Съчетаване на футбол, езиково обучение и забавление!

ФК Арсенал (Лондон, Великобритания) е известен основно със спортните си изяви и не чак толкова с работата си за вдъхновяване и мотивиране на младите хора да учат езици. Double Club Languages е образователната програма на Арсенал, подкрепяща изучаването на френски, немски, испански, италиански и португалски в училище.

Програмата използва футболна тематика, за да вдъхновява децата да учат езици. Клубът разработва забавни и актуални учебни материали в сътрудничество с езикови специалисти от Goethe Institute (немски), Institut Français (френски) и Consejería de Educación (испански). Цветните работни тетрадки, пълни с езикови дейности на базата на футболни метафори и DVD-тата с известни футболисти, говорещи на родния си език, определено мотивират младежите да учат.

Забавлението е ключовата дума, установява Джо, ученик от училището Heart of England, когато се включва в инициативата World Cup activity day през 2014 година:
„Научихме много различни думи на италиански, немски, португалски, испански и френски. След това се включихме в следните дейности: на френски – играхме пантомима, на испански – дегустирахме храна, а на италиански – танцувахме.“

От началото на програмата през 2006 година, повече от 11 000 ученици от над 400 училища във Великобритания са се възползвали от нея. Координаторът на проекта, Стив Идън е изключително горд с постигнатите до момента резултати:
„Футболът е страхотен начин да се мотивират учениците да учат. Получихме обратна връзка от хиляди учители в цяла Великобритания за засиления интерес на учениците и за подобреното поведение на учениците с поведенчески проблеми. Историите на някои момичета и момчета, вдъхновили се от езиковите и спортните модели за подражание, са направо невероятни.“

Програмата разполага с подкрепата на Европейската комисия и получава Европейски езиков знак за най-добър проект по език във Великобритания през 2012 година. Можете да намерите примерни учебни материали онлайн: https://www.youtube.com/watch?v=GEQLmkNG30E

Какво представлява Европейският езиков знак?

Европейският езиков знак е награда, която се дава за вдъхновяващи инициативи, насърчаващи изучаването на чужди езици като част от общата европейска цел гражданите да имат възможност да общуват на два други езика, освен на майчиния си.

Всяка година от 1999 г. насам редица новаторски инициативи и хора от цяла Европа получават този знак. Знакът обхваща всички хора, сектори и нива на образование. Той се дава за всички езици – включително езика на глухонемите.

Европейският езиков знак се координира от Европейската комисия се ръководи от националните агенции по програма Еразъм+ в държавите членки на ЕС.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s